Les recreacions històriques, un tast per conèixer el passat.

Itinerari_Ferrer_i_Guardia__071109_42A les Vuitenes Jornades Francesc Ferrer i Guardia d’Innovació Educativa (2009), organitzades per l’Ajuntament d’Alella, el col·lectiu Cerquem les Arrels va impulsar una exposició sobre el personatge: ‘Ferrer i Guardia. La vida per un ideal’ (Can Manyé, 15 d’oct. – 8 de nov.); i un itinerari teatralitzat sobre la seva figura a Alella, població on va nèixer (en la masia familiar de cal Boter), va viure la primera joventut i on va ser detingut després dels fets de la Setmana Tràgica (1909).

Aquesta darrera activitat de Cerquem va comptar amb la col·laboració de la Biblioteca d’Alella, la revista Alella, el Grup de Teatre Pàmpol i l’Associació de Dones Solidàries, així com també la participació individual de dos artistes locals. Durant dos dies diferents va programar-se l’itinerari amb molt bona assistència i per mitjà d’un canal comunicatiu directe, respecte els continguts i els llocs on succeïa el relat, va permetre apropar la història i fer-la més entenedora a diferents tipus de públic.

CATLEG~1L’itinerari va veure’s recollit dins de la Guia de recursos de les Biblioteques Municipals del Maresme ‘Passejades pel Maresme’ (2010) i també dins de l’edició en llibre l’any 2011 del catàleg de la mostra juntament amb una sèrie de textos sobre una fotografía inèdita del judici a Ferrer i Guardia, la relació del personatge amb Alella i un auca commemoratiu del centenari del seu afusellament (1909).

I faig ressò d’aquesta experiencia perquè l’àmbit de les recreacions històriques, més professionals o bé més amateurs i participatives, o combinant ambdós paràmetres, permet als assistents a itineraris, visites i fires de temàtica histórica, visualitzar i conèixer més al detall determinats aspectes que, per uns moments, deixen de ser continguts abstractes dels llibres, de la imaginació o de la memòria fílmica.

Triumvirat_mediumFires com la grecoromana Triumvirat Mediterrani L’Escala-Empúries, el Festival iberoromà Laietània del Maresme, festivals romans com la Magna Celebratio a Badalona i Tarraco Viva, les representacions per exemple a la Cella Vinaria de Teià… les fires de carlins a Avinyó i Alpens… són exemples d’aquesta vitalitat per recuperar i fer avinent oficis i fets del passat per mitjà de grups de reconstrucció històrica i esdeveniments participatius que són molt més que un espectacle i figurants d’atrezzo. La història diversifica els camins actualment per arribar al públic potencial, és un agent actiu que complementa el dinamisme econòmic i social de les poblacions i guanya en espectacularitat i suggestió perquè gairebé fa tocar el passat, bressol del present en què es forja el futur.

Un post anterior on parlo de l’exposició ‘Ferrer i Guàrdia. La vida per un ideal’, podeu llegir-lo (aquí).

Article que vaig publicar sobre Ferrer i Guàrdia: ‘Actualitat d’un antiídol maresmenc’ podeu llegar-lo (aquí).

Revista Alella núm. 301 nov-desem 2009 on es parla de les activitats del centenari de l’assassinat ‘legal’ de Ferrer i Guardia: podeu llegir-la (aquí)

Sobre el lloc de la detenció de Ferrer a Alella, post: ‘Indrets amb història: detenció de Francesc Ferrer i Guàrdia a Alella (1909)‘, podeu llegir-lo (aquí).

Quant a Albaladejo Blanco Jordi

Jordi Albaladejo Blanco. Contacte: jauladell@hotmail.com .
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *