Actualitat d’un antiídol maresmenc: Ferrer i Guàrdia.

Article meu publicat al setmanari Set30Maresme (18/05/2012):

El sindicalista llibertari Joan Peiró i Belis, mataroní d’adopció, que el proper juliol farà setanta anys del seu afusellament per part dels franquistes, en el seu primer article d’opinió en premsa denunciava precisament l’assassinat del ‘mestre’ (Ferrer i Guàrdia) en ‘el mil veces maldito castillo’ de Montjuïc.  Defensava també les escoles laiques on es formaven ‘hombres libres, no esclavos de la antigua Roma’. Va escriure’l el març de 1910, al setmanari Juventud Rebelde, a Badalona, durant els anys de residència en aquella ciutat.

L’actualitat de Ferrer i Guàrdia ve motivada per la recent presentació d’una nova tesi doctoral, Estudio histórico-jurídico de la causa contra Francisco Ferrer Guardia, instruida y fallada por la Jurisdicción de guerra (1909), elaborada per Pascual Velázquez Vicente.

Velázquez és doctor per la Facultat d’Educació de Múrcia des de l’any 2008, quan va presentar la seva primera tesi: La Escuela Moderna: una editorial y sus libros de texto (1901-1920). És tot un expert en la biografia i l’obra de l’alellenc Ferrer i Guàrdia i ara en la seva segona tesi analitza el procés judicial de què va ser víctima, aquest cop a través de la Facultat de Dret de la UNED.

Velázquez ha visitat Alella diversos cops i manté contacte amb algunes persones del poble interessades en els progressos de les seves investigacions. Un cop defensada la seva nova tesi doctoral, n’ha fet arribar una còpia en forma de llibre i amb una dedicatòria al poble d’Alella a la Biblioteca municipal, on també es pot consultar els dos volums que componen la tesi anterior, a més d’una nombrosa bibliografia i documentació sobre Ferrer i Guàrdia.

En la seva nova tesi, Velázquez analitza acuradament el context social i polític del país i la vida de Ferrer i Guàrdia abans de centrar-se específicament en la causa separada de què fou objecte, acusat del delicte de rebel·lió militar pels fets esdevinguts entre el 26 de juliol i l’1 d’agost de 1909 a Barcelona.

L’autor fixa l’atenció en el procediment judicial per concloure que hi va haver prevaricació, diligències tendencioses i fragmentàries amb resultat desfavorable per a l’acusat, “fabricació” de proves incriminatòries, diverses irregularitats i renúncia del fiscal a presentar cap prova. Velázquez incideix en els càrrecs contra Ferrer – fonamentats en opinions, sospites i testimonis indirectes -, en els errors de la defensa i en les acusacions sobrevingudes quan la defensa ja no tenia opció de rèplica.

L’estudi conclou que no hi ha proves acreditades contra Ferrer i Guàrdia per condemnar-lo a mort com a “cap de la rebel·lió” de la Setmana Tràgica. Velázquez va més enllà i en considera botxins els autors “de les pressions polítiques i policials exercides des del Ministeri de la Governació sobre l’autoritat judicial militar amb resultat d’eliminació física i destrucció patrimonial”. Així, apunta com a autors d’un delicte de prevaricació al capità general de la IV Regió, Luis de Santiago Monescau, i l’auditor general de guerra de Catalunya, Ramon Pastor – que dirigien, ambdós, el procés -, i acusa el ministre de la Governació, Juan de la Cierva Peñafiel, d’inductor al delicte

Les diferents peticions a l’Estat perquè es revisi la causa contra el pedagog i lliurepensador alellenc Francesc Ferrer i Guàrdia, declarat fill predilecte de la població (2011), per tal d’anul•lar el judici i restituir la seva dignitat personal, guarden un darrer paral·lelisme amb el cas de Joan Peiró, també objecte d’una farsa judicial unes dècades més tard i que malauradament per la memòria històrica no ha estat reparada oficialment.

Quant a Albaladejo Blanco Jordi

Jordi Albaladejo Blanco. Contacte: jauladell@hotmail.com .
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 comentaris a l'entrada: Actualitat d’un antiídol maresmenc: Ferrer i Guàrdia.

 1. Pascual Velázquez diu:

  Sr. Jordi, me alegra saber que ha leído Vd. la tesis completa. Espero no haberle fatigado mucho. Cuídese.

  • Jordi Albaladejo diu:

   Pascual, ha sido un placer poder leer la tesis en la Biblioteca de Alella y divulgar su magnífico contenido.
   Salud y buenas investigaciones.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *