Actualitat de can Sentromà (Tiana)

Article que signo a Tribuna Maresme, 276 (juny 2013): podeu llegir-lo (aquí)

Can Sentromà1Com si es tractés d’un pèplum de pèssim argument, si no fos perquè és una situació ben real, podríem considerar el rum-rum que s’escolta i les incerteses que hi ha a l’entorn del canvi de propietaris i els seus nous projectes per a can Sentromà.

És un indret que es troba a la Vall de Montalegre, entre el Maresme i el Barcelonès, on s’ha viscut sempre des de fa més de dos mil anys: des de la vil·la romana dedicada sobretot al cultiu i elaboració del vi laietà, a la casa rural romànica, gòtica i la del segle XIX. El conjunt del mas, la biblioteca amb importants fons privats (una part d’ells segons va transcendir públicament l’any passat traslladats a Màlaga), la capella, el jaciment d’època romana i un perímetre al seu voltant són Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

L’Associació d’amics de Sentromà, una entitat sense ànim de lucre, intenta protegir i donar a conèixer aquest patrimoni des de l’any 2005, si bé des de feia dècades, un bon nombre de voluntaris participaven de les primeres excavacions de la vil·la romana i comptaven amb la complicitat aleshores del Baró d’Esponellà, Epifani de Fortuny, propietari de la finca.

Can Sentromà2Ara es coneix que la família va vendre-la a una immobiliària que, sense més explicacions, vol tallar d’arrel els projectes culturals amb l’associació, vol impedir la seva entrada al recinte i convertir la finca en un part temàtic per a turistes amb una plaça d’espectacles taurins, un restaurant i sales de negocis. De moment la visita guiada programada al III Festival Laietània que ha celebrat actes de caire històric i cultural a diferents poblacions maresmenques, s’ha suspès. La preservació del patrimoni es presenta també difícil tot i l’empara legal.

Les incerteses s’aniran resolent i caldrà estar amatents al paper de les administracions i de la societat civil perquè no es malmeti el llegat cultural de can Sentromà.

Quant a Albaladejo Blanco Jordi

Jordi Albaladejo Blanco. Contacte: jauladell@hotmail.com .
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 comentaris a l'entrada: Actualitat de can Sentromà (Tiana)

 1. Pascual Velázquez diu:

  Sr. Jordi:
  Por si pudiera interesarle, acaba de publicarse el libro titulado “El proceso a Francisco Ferrer Guardia”, que recoge el resultado final de mis investigaciones sobre el procesamiento y asesinato de este hombre tras 13 años de trabajo.
  PD: Aún está inédita la obra que recoge la obra más importante de este alellense: su editorial… cuando esté editada, si usted continúa interesado por estos asuntos, estaré encantado de hacérselo saber. Puede encontrarlo en https://www.sanzytorres.es/ficha.php?libid=22625
  Cuídese, Pascual.

 2. Jordi Albaladejo diu:

  Pascual, muchísimas gracias por avisarme. Lo compraré para que forme parte del fondo de Cerquem les Arrels d’Alella y se lo comentaré a Rosa Casas de la Biblioteca. También avisaremos via Facebook i twitter de la publicación.
  Salud,
  Jordi Albaladejo

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *