La infantesa davant de la guerra: retrat de Pepito Costa i El pífan.

Dos quadres del segle XIX, un de Goya i un de Manet, tenen com a protagonistes dos nens amb el rerefons de la guerra.

PepitocostaEl primer és el retrat de ‘Pepito Costa i Bonells’ (el seu pare va ser metge de Ferran VII), obra de Francisco de Goya datada el 1813(?). L’efecte de llum del quadre ressalta sobre un fons gairebé en penombra, el retrat del nen que imita amb uniforme de soldadet la postura dels adults. La seva expressió perduda dirigida a l’espectador, esdevé una premonició del caos de l’època arran de la invasió napoleònica.

D’altra banda, tenim el quadre impressionista ‘ElElpífanManet pífan’ (1866) d’Édouard Manet.

Aquesta segona obra ressalta en primer terme, amb colors vius propis dels uniformes militars del segle XIX, un nen  anònim tocant el pífan (s’utilitzaven nens de classe baixa o orfes que anaven davant de l’exèrcit i sovint eren baixes).

El fons del quadre desapareix en l’aire i l’efecte cromàtic dóna vivesa i armonia a la composició que també toca un tema sensible com l’obra anterior, la relació dels infants i les lluites dels adults.

Quant a Albaladejo Blanco Jordi

Jordi Albaladejo Blanco. Contacte: jauladell@hotmail.com .
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *