Badalona: ‘… un safareig gran que li diuen piscina’

MireiaBelmonteBadalona ha donat grans nedadors com els olímpics Antoni Culebras (Munic-1972), i sobretot la gran Mireia Belmonte (ha participat en dues olimpíades i és medallista olímpica, mundial…). A més d’altres també d’alt nivell com Gerard Rodríguez, Guillem Masdeu… i una llarga llista d’esforçats nedadors i nedadores que, gairebé tots, han marxat fora de la ciutat a entrenar o competir per clubs amb instal·lacions adients – pròpies o gestionades – i recursos suficients.

El dèficit d’aigua a Badalona però no tan sols afecta l’esport de competició sinó també l’esport de base i la pràctica d’activitat física d’aficionats, gent amb problemes d’esquena… etcètera. Ara ho veig a distància com aficionat a la natació, una vegada passada l’etapa de tècnic i abans nedador de competició del Club Natació Badalona, tot i que la situació continua esdevenint colpidora.

Fa unes dècades, després que la Guerra Civil paralitzés el projecte d’una piscina (també cal dir-ho per les estretors econòmiques de l’època dels anys trenta), els directius del Club Natació Badalona van anar a veure un dels primers alcaldes franquistes per fer-li veure la necessitat d’una piscina a la ciutat com a projecte de futur.

Així, es podria entrenar amb més comoditat que al mar, ampliar el número de gent que sabés nedar i també d’esportistes, i si la piscina fos coberta seria possible practicar la natació durant tot l’any.

La primera autoritat municipal, molt coneguda per la seva austeritat, sense pensar-s’ho dos cops va dir a un dels interlocutors: ‘vostè em parla d’un safareig gran que li diuen piscina, és que no tenen prou aigua al mar?’. No havia entès res. La manca d’una piscina va portar al millor nedador badaloní del moment, Francesc Fonollà ‘Titus’, a marxar al Club Natació Barcelona on va assolir diferents títols a nivell estatal.

L’anècdota de l’alcalde que vaig publicar al llibre Club Natació Badalona. 75 anys d’història (2004), té una versió popular ampliada que, si non è vero è ben trovato. En el seu moment no vaig incorporar-la ja que el testimoni que m’explicava en primera persona la reunió no va voler certificar el rumor (estic convençut pel seu savoir faire i respecte a les persones). Ara, en el meu bloc personal recullo l’anècdota popular sobre la resposta sencera de l’alcalde, la qual va ser: ‘vostè em parla d’un safareig gran que li diuen piscina, és que no tenen prou aigua al mar per remullar-se el cul?’. ‘(Fin de la cita)’.

Quant a Albaladejo Blanco Jordi

Jordi Albaladejo Blanco. Contacte: jauladell@hotmail.com .
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *