La conquesta dels drets laborals: 100 anys de la vaga tèxtil de ‘La Constància’.

NenatelergarrotEl 30 de juliol de 1913, ara fa cent anys, va començar la vaga del sector tèxtil coneguda com ‘la vaga de les sis setmanes’ o bé de ‘La Constància’, nom del sindicat tèxtil de tendència anarcosindicalista que va iniciar-la. La reivindicació era forçar el compliment de la llei reformista del 13 de març de l’any 1900, que regulava els salaris i la jornada de treball setmanal de les dones i els infants; i el d’una altra llei de 1912 que establia la prohibició gradual del treball nocturn femení.

Primer a Barcelona i en uns dies les fàbriques tèxtils de les principals poblacions del Pla, van aturar-se. La vaga va tenir força incidència a Barcelona, Igualada, Mataró, Badalona, Sabadell, Terrassa i Vilanova i la Geltrú.

Va perllongar-se fins el 15 de setembre i va ser seguida per unes 56.788 dones i uns 23.286 homes. Salvant les reticències patronals, aconseguiren que un Reial Decret publicat el 25 d’agost, recollís la ‘setmana francesa’: 60 hores setmanals i 3.000 anuals als dos sexes (tanmateix, no especificava com es feia el còmput d’aquestes hores o quin horari s’aplicava en les setmanes amb cinc o menys dies laborals); també un petit augment de sou i l’anunci de la supressió gradual del treball nocturn femení. Fins aquell moment les dones feien jornades d’onze hores diàries al Pla i dotze o més a la Muntanya, ocupaven un 63% dels llocs de treball nocturn i cobraven un 55-60% menys que els homes.

caixaforumEn el marc de la vaga vull destacar-ne un fet a tall d’exemple curiós, a la fàbrica tèxtil Casaramona de Barcelona, actual seu del CaixaForum, edifici modernista de Puig i Cadafalch, va viure’s amb intensitat la vaga. La reticència de l’empresari a acceptar el reial decret va fer que acomiadés a 14 treballadores i, aleshores en solidaritat, 700 operàries de l’empresa abandonaren de nou la feina. Així, aquest espai cultural d’avui, hauria de recordar la memòria d’unes dures condicions de treball i fins i tot les lluites per aconseguir millores laborals.

En darrer terme assenyalar que la mobilització obrera va reforçar l’afiliació de ‘La Constància’: l’abril de 1913, tenia 2.000 associats i, en acabar l’atur, la xifra va arribar als 18.000.

Quant a Albaladejo Blanco Jordi

Jordi Albaladejo Blanco. Contacte: jauladell@hotmail.com .
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *