Francesc Estruch Almirall a Badalona.

Era l’avi d’en Miquel Estruch, candidat a l’alcaldia de Badalona per ERC, Accent, Reagrupament i les JERC (2011). Més d’una vegada hem parlat de la trajectòria política del seu avi, inequívoca amb el compromís al servei de les persones, amb esperit franc i obert capaç d’arribar a acords, tan per Badalona com pel país, Catalunya.

Francesc Estruch (1882-1917), va ser un polític republicà vinculat a la Unió Federal Nacionalista Republicana (UFNR). Juntament amb Manel i Frederic Xifré va muntar un negoci tèxtil, la fàbrica El Pèl, al carrer Eduard Maristany, 97. Va ser director de Pàtria i Llibertat (1906-1907), publicació lligada a l’Aplec Nacionalista Republicà, precedent de la UFNR que va aplegar els republicans nacionalistes. Una anècdota com a polític el juliol de 1912 va ser que fou cridat a Granollers, població d’on provenia abans d’instal·lar-se a Badalona, per participar en un míting republicà substituint un orador absent, un tal… Lluís Companys i Jover. Però, ai las! Estruch no va arribar a parlar mai a l’auditori perquè uns integrants del requetè van interrompre l’acte pistola en mà i allò va acabar amb trets, cadires volant i fins i tot amb dues víctimes mortals. Una cafrada.

Estruch va ser un dels artífexs a Badalona de la unió de les diferents famílies republicanes que darrera la candidatura de Josep Casas Costa (UFNR) va aconseguir l’alcaldia l’any 1914, desplaçant l’hegemonia conservadora de la Lliga Regionalista. Estruch, conegut per la seva immediatesa als afers municipals, va morir l’any 1917 quan exercia de 3r tinent d’alcalde i la seva defunció va ser molt sentida a la ciutat.

Quant a Albaladejo Blanco Jordi

Jordi Albaladejo Blanco. Contacte: jauladell@hotmail.com .
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *