Susana, ska dels Pisando Fuerte.

PisandoFuerte1Sí, Susana. És el títol d’un ska dels Pisando Fuerte, banda dels vuitanta de Santa Coloma de Gramenet. Ara fa poc pel YouTube he tornat a escoltar-los amb el treball recopilatori ‘somos Tios oi!’ (2003) amb cançons de 1983-1988 i portada com no d’Azagra. El dibuixant va immortalitzar a dos dels integrants del grup, un punk i un skin, com Pedro Pico y Pico Vena, a les pàgines d’El Jueves.

OiGallardoEls Pisando eren hereus d’un grup pioner de l’Oi, Olor Insoportable del qual tenia referències via la historieta d’El Vívora núm. 54 (1984), titulada ‘Oi!!‘ del dibuixant Gallardo.

Entre els seguidors hi apareixien creus gamades, la lletra A, ‘mata mods’ i skins espanyolistes violents que van fer-me sentir gran repulsió. Aquest confusionisme era nociu, tot i que Pisando Fuerte sempre vaig considerar-los per les notícies que tenia amb els grups punk que tocaven i les seves lletres, com un grup anarco antifeixista.

Ara a l’escoltar el tema Susana (un ska més ‘punkero’ que altra cosa), m’ha vingut al cap una anècdota innocent d’un festival ska dels primers noranta a la Bisbal d’Empordà, a les festes d’agost. Entre d’altres actuaven els Komando Moriles que van tocar el tema Susana. Emocionat, vaig cridar com un descosit ‘Pisando Fuerte!’ i directe al pogo sense adonar-me que em ficava empenyant enmig d’un grup d’skins. Com una bola de pinball amb una clatellada de propina vaig sortir volant. Per pringat era el mínim que podia passar-me i vaig recular cap on estaven els amics. Tot i que em rasqui ara el clatell i mogui els peus al so de Susana, no té més historia que un somriure.

PisandofuertecartellEls Pisando Fuerte els havia escoltat al casette ‘La lletra A’ concert enregistrat amb Tijuana in Blue (a l’època era una cinta força coneguda darrera de la del Nicaragua Rock). Havia anat amb un amic d’excursió des de Badalona al local del PGB (Partit de la Gent del Bar) a Santa Coloma, sobretot per veure els dibuixos d’Azagra a les parets; i també al Bar 1981, més per dir que havíem fet una birra i escoltar música al mític local que per altra cosa.

Sí que a mitjans dels noranta vaig conèixer alguns locals de Santa Coloma, sobretot La Pantera Rosa (tenia una molt mala fama anterior però no era el que es vivia aleshores) que el regentava el cosí d’un bon amic i anàvem tota una colla, allà vaig escoltar alguna batalleta de gent deu anys enrera.

Veig que escriure a raig fa anar-me per les branques, en tot cas el que també he recordat a l’escoltar Pisando Fuerte és que tocaven algún tema en català com Skan-talà, i juntament amb Skatalà i L’Odi Social, van ser dels primers a fer punkoi! també en català (a part de La Banda Trapera del Rio que en aquells moments no havia escoltat cap cançó).

Us deixo un enllaç (aquí) d’una actuació dels Pisando Fuerte a Amposta.

Imatges: 1. Actuació dels Pisando Fuerte (foto extreta del blog Sant Andreu punk/hardcore); 2. Còmic de Gallardo a El Víbora núm. 54 (1984); 3. Cartell PGB, pàgina dedicada al dibuixant Carlos Azagra.

Quant a Albaladejo Blanco Jordi

Jordi Albaladejo Blanco. Contacte: jauladell@hotmail.com .
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 comentaris a l'entrada: Susana, ska dels Pisando Fuerte.

  1. Gonzalo diu:

    Que dir dels Pisando Fuerte i del mític Casete de la Festa de l’A…..Borratcho a la barra del bar, Santa Koloma 1 Reich…ara, signaria que sempre antifeixistes, de fet son el model RedSkin de la època no? com deia? Punks i Skins ya se han unido en un movimiento arrasador!!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *