Un pas més d’història: 28 de juliol de 2012, manifestació independentista a Badalona.

Aquest dissabte passat, a partir de les set de la tarda, va tenir lloc la primera manifestació estrictament independentista que s’ha fet mai a Badalona.

Centenars de persones van participar de la Marxa cap a la independència convocada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), organització popular, unitària, plural i democràtica que té per objectiu la independència política del país.

El recorregut va sortir de la Plaça dels Països Catalans i va finalitzar a La Rambla, al Racó d’en Gual. Espais simbòlics bé pel significat del seu nom a l’inici, bé pel record cívic de l’antifranquista Josep Gual i Lloberes, home polifacètic autor entre d’altres poemes, de ‘Passar pel roure… l’Estatut ful’ (1980).

Diferents partits i entitats han realitzat actes de caràcter independentista a la ciutat des de 1978 (l’embrió va ser el Col·lectiu Independentista de Badalona). Alguns d’ells han estat unitaris com per exemple algunes edicions de la Diada a la Plaça Constitució des dels anys vuitanta, o bé compartint un esperit de col·laboració amb organitzacions de l’espai catalanista i democràtic, com la darrera Diada 2011 per superar el menysteniment del govern municipal del Partit Popular per realitzar els actes oficials.

El 27 de gener d’enguany, l’ANC va presentar-se a Badalona, omplint el teatre d’El Círcol. L’esperit col·laboratiu ha permès avançar la nova organització i assumir cada vegada reptes més importants: tan de sensibilització amb paradetes informatives a diferents indrets de la ciutat com de mobilització, tal i com es va veure amb la concentració a la plaça de la Vila del dia 24 de juliol, acompanyant una moció de suport a la manifestació d’aquest darrer dissabte que va presentar-se al Ple Municipal.

La resposta de la societat civil és bona i va sumant suports de forma integradora respecte la vertebració d’una organització transversal i democràtica que, tal i com afirma la seva pròpia definició ‘afavoreixi les condicions i l’èxit de la celebració del referèndum per la independència o de la declaració unilateral d’independència per part del Parlament de Catalunya i celebri després el referèndum ratificador’. Raons polítiques, econòmiques, culturals, avalen el procés independentista.

En clau més personal vaig assistir per convicció a aquesta manifestació que qualificaria d’històrica – pel seu significat que he descrit línies més amunt – des de l’inici fins la meitat del carrer Guifré, ja que imponderables familiars van impedir-me seguir-la més.

També vull felicitar a tota la gent que l’ha fet possible i sobretot que fos reeixida en una data a priori no massa favorable, un 28 de juliol, dissabte tarda i amb força calor. Vist el resultat i com s’hi va anar sumant gent a mida que avançava la marxa (veure video) estic convençut que cada dia que passa es sumarà més gent, amb normalitat democràtica, sense pors, ara bé compte amb la reacció dels qui faran tot el possible per desvirtuar els encerts de l’independentisme.

Quant a Albaladejo Blanco Jordi

Jordi Albaladejo Blanco. Contacte: jauladell@hotmail.com .
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *