14 d’abril. Badalona es vesteix de República.

Fa un temps, un dels tweets de la Lola, va ser escollit pel diari Ara per publicar-lo. Feia referència a l’enregistrament a la Plaça Sant Jaume de Barcelona d’una recreació de la proclamació de la República Catalana el 14 d’abril de 1931, i deia així: ‘Arribarà el dia en què no serà ficció, s’haurà fet realitat. La plaça de Sant Jaume es vesteix de República’. A Badalona, també van tenir lloc importants esdeveniments i així va sorgir la idea de fer un article divulgatiu, ’14 d’abril. La República’, que he publicat a La Revista de Badalona, núm 5, IV època, març 2011.

Espero d’una banda que engresqui la vostra curiositat històrica i, d’altra banda, la interpretació que cal prendre nota del passat, perquè les experiències actuals no apareixen del no-res, sobretot per la vigència de l’esperit cooperatiu i emocional republicà a l’entorn de la defensa de l’estat del benestar, els valors democràtics, la igualtat d’oportunitats i la voluntat de ser com a poble (Esquerra, República i Catalunya).

El 14 d’abril de 1931, ara fa vuitanta anys, va proclamar-se la República com a forma democràtica de govern a l’estat espanyol. Va ser a partir dels resultats d’unes eleccions municipals celebrades dos dies abans, el 12 d’abril. Els resultats van convertir-les en un plebiscit a la monarquia d’Alfons XIII i al seu darrer govern a partir del triomf a les principals ciutats de les candidatures republicanes i socialistes de diverses tendències. A Badalona, des de primeres hores de la tarda del 14 d’abril, les notícies d’un triomf republicà generalitzat van fer sortir molta gent al carrer per mostrar el seu entusiasme. La unió de la Coalició d’Esquerres, a l’entorn d’Esquerra Republicana de Catalunya, formada pel Centre Republicà Català, Acció Catalana i la Unió Socialista de Catalunya (9 regidors) amb Alianza Republicana formada pel Partido Republicano Radical, el Comitè Federal, Derecha Republicana, Partido Radical Socialista i Centro Republicano (8 regidors) va donar una majoria republicana al consistori badaloní – enfront dels quinze regidors de la candidatura encapçalada per la Lliga Regionalista (més els carlins i el Círcol Catòlic)- que va portar a l’alcaldia a Josep Casas i Costa.

La jornada del 14 d’abril representa el punt àlgid d’una llarga lluita centenària per la democratització política, l’assoliment d’un règim de llibertats democràtiques i l’exercici d’un principi de ciutadania activa en els afers de la pròpia comunitat. El suport d’Alfons XIII al govern dictatorial del general Primo de Rivera (1923-1930) havia accentuat l’oposició a la monarquia entre àmplies capes de la societat.

Per al conjunt de l’Estat espanyol va representar la consecució de la Segona República, una oportunitat democratitzadora i reformista social, que tenia un llunyà i efímer precedent en la Primera República (1873 – 1874).

A Catalunya, Francesc Macià, líder polític d’ERC, partit que inaugurava la seva hegemonia política durant els anys trenta, va proclamar a Barcelona, la República Catalana com Estat integrant de la Federació Ibèrica, esdevinguda tres dies més tard, el 17 d’abril, Generalitat de Catalunya. Macià amb el seu gest polític d’avançada va convertir-se en un líder nacional carismàtic.

En el cas català, la cultura política republicana comptava amb un ampli arrelament popular des dels anys quaranta i cinquanta del segle XIX. Un fet de rellevància anterior a 1931, havien estat els diferents intents de proclamar l’Estat Català l’any 1873, per tal d’assolir des de baix una federació espanyola en el marc del Sexenni Democràtic (període que va començar amb la Revolució de Setembre de 1868, que va derrocar la reina Isabel II, i va finalitzar amb la Restauració Monàrquica de 1874). I, situant-nos uns anys després de 1931, el 6 d’octubre de 1934, el president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys, va proclamar l’Estat Català dintre de la República Federal Espanyola, que no va reeixir per la intervenció de l’exèrcit. (cont.)

Quant a Albaladejo Blanco Jordi

Jordi Albaladejo Blanco. Contacte: jauladell@hotmail.com .
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a 14 d’abril. Badalona es vesteix de República.

  1. Generalitat de Catalunya. Macià amb el seu gest polític d’avançada va convertir-se en un líder nacional carismàtic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *