Breus notes sobre el cooperativisme de consum a Badalona.

Ara fa uns dies vaig participar com a ponent en una xerrada al local de La Mussara, organitzada per les cooperatives de consum, El Garrofer i Naps i Cols, ambdues de Badalona, una del barri de Sant Crist i l’altre de Bufalà. La meva intervenció va centrar-se en donar una perspectiva històrica sobre el cooperativisme de consum a Badalona,

Les actuals cooperatives de consum recullen el llegat solidari, de responsabilitat social, ara de consum sostenible i ecològic, d’autogestió i ajuda mútua de les primeres cooperatives de consum badalonines de la segona meitat del segle XIX.

Les primeres experiències cooperatives van sorgir del moviment obrer a conseqüència de la necessitat de donar una resposta solidària als desajustos del model productiu i econòmic de la societat industrial. Els Pioners de Rochdale (1844), va ser la primera cooperativa de consum sorgida a la Gran Bretanya. Els obrers que la formaven es beneficiaven d’una preus més assequibles de sucre, farina, sal i mantega a partir de comprar conjuntament aquest productes a l’engròs. Les primeres cooperatives de consum catalanes van ser La Compañia de Canet de Mar i La Económica de Palafrugell, ambdues de 1865.

A Badalona, les primeres cooperatives de consum de productes de primera necessitat van ser de l’època del Sexenni Democràtic (1868-1874): La Unión Badalonesa (1870); La Bienhechora (1874); La Fraternidad / La Verdadera Fraternidad. La més important va ser La Bienhechora que va arribar a comptar amb uns 600 associats, un local social amb un cafè i un petit teatre, però que va quedar tocada de mort quan l’administrador Jeroni Palés, l’any 1900, va desaparèixer després d’un important desfalc de diners.

L’any 1904, una dotzena d’obrers van crear al barri del Progrés la cooperativa de consum La Moral, destinada a ser la més important fins el període del franquisme. Entre els membres directius va destacar-se Felip Barjau, obrer barber que va arribar a ser escollit diputat a Madrid l’any 1933 en representació de la Unió Socialista de Catalunya (USC) federada amb el PSOE. Durant el franquisme la cooperativa va viure una etapa de foscor fins el punt de tancar entre 1965 i 1977, reprenent-se les activitats el darrer any citat però només en les seves activitats culturals.

Des de fa un parell d’anys la cooperativa de consum El Garrofer ubicada al local de La Mussara a Sant Crist, i posteriorment la Naps i Cols en un espai cedit a can Banús a Bufalà, són els exponents actuals del cooperativisme de consum a Badalona.

Quant a Albaladejo Blanco Jordi

Jordi Albaladejo Blanco. Contacte: jauladell@hotmail.com .
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *